Откриена планета слична на Земјата

Loading...

Кеплер-186Ф е новата планета откриена во Голдилокс зоната во еден далечен сончев систем сличен на нашиот.Научниците веруваат дека оваа планета задоволува два битни критериуми за настаноок и одржување на живот на истата: Поради структурата и големината слични на Земјата, како и соодветното растојание од ѕвездата од која прима зраци, на Кеплер-186Ф има услови за постоење на вода во течна форма, а не како мраз или пареа.
Кеплер-186Ф е откриен на оддалеченост од 500 светлосни години од нашиот сончев систем, заедно со уште 4 други планети кои орбитиртаат околу една ѕвезда, создавајќи нов сончев систем.

Сепак, на Кеплер-186Ф се уште нема соодветни услови за живот, бидејќи планетата е зналително постудена од Земјата, па дури и од Марс. Освен тоа, се уште не е утврдена масата на новооткриената планета, не може да се утврди дали станува збор за голема карпеста планета, или пак мала планета со густа гасовита атмосфера.
Научниците веруваат дека оваа планета задоволува два битни критериуми за настаноок и одржување на живот на истата: Поради структурата и големината

loading...
Loading...