Откријте од што сте болни- Која е разликата помеѓу грипот и настинката?

Loading...

Постојат многу разлики помеѓу грипот и настинката кои треба да ги знаете, за знаете од што точно боледувате.Настинката најчесто започнува со сува кашлица, која може да се засили по ден или два. Затнат нос, кивање, сува кашлица, замор, болки по телото, омалксана температура се јавуваат дури по четвртиот или петтиот ден.
Настинката трае помалку од една недела. Првите три дена се покритични па најдобро е да се остане дома и да се примаат повеќе витамини.
Грипот пак, е појак од настинката и трае подолго. Неговите симтоми се висока температура, солзење на очите, силна кашлица, треска, болка во мускулите и коските. Понекогаш тој може да предизвика и проблеми со дегистивниот систем. Првите два дека се доста критични за грипот. Грипот се лечи со витамини, само ако започнете уште првиот ден и тој може да исчезне за една недела или 10 дена.

Епидемиолошките истражувања покажале дека грипот најчесто се појавува околу Новата година, па поради тоа вакцинацијата се врши во октомври, за да може  подобро да се равие имунолошкиот систем.
Единственото заедничко кај овие две болести е  дека грипот и настинката се вирусни респираторни заболувања па поради тоа не може да се излекуваат со антибиотици бидејќи тие се корисни само против бактериски инфекции, и дека тие се појавуваат најчесто за време на зимата или пак почетокот на пролетта, а единственото објаснување за тоа е дека луѓето седат почесто во затворен простор.Настинката најчесто започнува со сува кашлица, која може да се засили по ден или два. Затнат нос, кивање, сува кашлица, замор, болки по телото, ома

loading...
Loading...