Ова се десетте најскандалозни тајни на масоните

Масоните се едно од најтајните и најконтроверзните религиозни групи во светот. Тие постојат со векови, и отсекогаш се цел на шпекулации и теории на заговор. Се верува дека масоните ги пренесуваат своите тајни и традиции од една на друга генерација, и затоа е тешко да се знае кој од нивните ритуали се уште се практикува, а кој важи за „застарен“. Никој не е сигурен, но овие неколку факти се речиси потврдени.
1-Не сведочат еден против друг: Кога еден од нив е на судење, друг масон никогаш не сведочи против него. За масоните, поголем грев од извршениот криминал е да не се заштити еден од своите.

2-Имаат тајно ракување: Иако некои од членовите јавно го демантираат ова, факт е дека масоните имаат таен поздрав. Се верува дека освен препознатливото ракување, тие имаат и тајни реченици со кои им кажуваат на колегите дека се во опасност.
3-Имаат неколку тајни пасворди: Ова е еден од најпознатите факти за масоните, но наспроти општото мислење дека имаат само еден пасворд, всушност тие имаат повеќе. Па така, масоните секогаш изговараат чудни фрази кога некој ги убива, а имаат и зборови што ги користат во тајните церемонии.

4-Нивните ритуали речиси секогаш вклучуваат бесилка: Овие ритуали се опишани од масоните како прекрасни церемонии, и во нив секогаш важна улога игра бесилката. Не е сигурно дали таа значи закана, замолкнување или едноставно смбол на гласна жица, како што тие тврдат.

5-Опседнати се со сонцето: Масоните веруваат дека истокот е симбол на преродувањето. Го опеваат сонцето на своето патување, и му се воодушевуваат. Масонските градби се лоцирани на истокот и на западот, во обид за контролирање на сончевата енергија за своите цели.

6-Масоните не ги прифаќаат атеистите: Невозможно е да бидете масон ако сте атеист. Првиот услов за членство е потенцијалниот член да верува во повисока сила. Тврдат дека не им е важно во што верува членот, но тој самиот мора да дефинира. Од друга страна пак, традиционално исклучените групи, како геј популацијата можат да бидат членови, се додека веруваат во истите морални начела како оние на организацијата. Жените се уште се исклучени, но некои од ограноците се во фаза на менување на правилата кога станува збор за оваа група.
7-Соработуваат за да ги контролираат политиката и финансиите во различни држави: Официјалната корупција на масонството е добро покриена. Половина милион масони во Англија се активно вклучени во банкарството, политиката и владата. Дури и некои од болниците и универзитетите се контролирани од страна на масоните.

8-Нивниот симбол е на банкнотата на доларот: Ако сте погледнале банкнота на доларот одблизу, веројатно сте го виделе Окото што гледа се, како стои над пирамидата. Под овој симбол на масоните стои нивното мото означено со латински натпис, кој вели „Нов светски поредок“. Многумина се уверени дека одлуката да се вклучи масонскиот симбол на банкнотата не е под влијание на масоните, бидејќи Бенџамин Френклин е единствениот масон од комитетот за дизајн, но оваа коинциденција секако е фасцинантна.

9-Андерс Брејвик е член на масоните: Брејвик е одговорен за масовното убиство во 2011 година во Норвешка, и е член на Огранокот Св.Олаф во Осло. Тој наводно бил исклучен, но неговиот степен на поврзаност со организацијата е отворен за дебата.
10-Масоните имаат клучна улога во истражувањето на вселената: Се чини дека масоните ја „меркаат“ месечината. Астронаутите во програмата Аполо, вклучувајќи го и Баз Олдрин се декларирале како масони. Олдрин тврдел дека ја освоил месечината за Огранокот на Масоните во Тексас.
Некои од овие чудни и скандалозни тајни на масоните се сметаат за урбани легенди, и информациите треба да се примат со резерва, но се чини дека некои од нив исто така содржат и очигледни вистини. Едно нешто е сигурно: масоните во никој случај не се култ од минатото. Се уште имаат активни членови кои се чини дека работат за некаква цел, иако не е сигурно која е таа цел.Се верува дека масоните ги пренесуваат своите тајни и традиции од една на друга генерација, и затоа е тешко да се знае кој од нивните ритуали се уш

Пронајдете не на следниве мрежи: