Ова се генијалците, кои своите визии ги платија со живот!

Loading...

Изумителитен ја стимулираат економијата и насочуваат цивилизацијата уште од почетокот на времето. Затоа и не чуди фактот дека баш тие ги тестирале своите изуми. Многу од нив, своите визии ги платиле со живот.
 1. Првиот човек кој го измисли балонот на топол воздух, загина при преминување на Англискиот канал
Пилатр де Рози се понудил да учествува во првиот лет на балон со топол воздух во 1783 година, заедно со Маркиз Дарланд. Меѓутоа, две други лица им ја земаа славата, кога го преминаа каналот Ламанш со помош на балон. Поради љубомора, Рози го создаде балонот „Рози“. Сепак, нешто мистериозно се случи и тој загина.
2. Научниците од тајната лабораторија „Location Omega“ во Ново Мексико беа изложени на смртоносна доза на радијација од јадрото на плутониумска бомба
8 Научници во 1946 година, работеа на „акција која треба да ги приближи двете половини на сфера, обвиткана со берилиум и да ги доведе до плутониум“.
Клајн и тимот го изведоа овој експеримент 24 пати, но потоа штрафцигерот кој ги држеше двете половини, падна и доведе до смртоносен одлив на радијација.
3. Човекот кој се смета за клучен во популаризирање на џогирањето, почина при едно утриснко џогирање
Џејмс Фикс го започна трендот во врска со џогирањето, а објави и неколку книги, посветени на овој вид на вежбање.
Почина после срцев удар, во текот на едно утринско џогирање.

4. Главниот поморски архитект на Титаник, беше на бродот во текот на неговото прво и последно патување
Томас Ендрјуз го дизајнираше бродот и предложи со него да има 46 мали бродови за спасување. На крајот, само 20 имаше.
Последните часови од својот живот, ги поминал во помагање на луѓето, да пронајдат појаси за спасување. Неговото тело никогаш не беше пронајдено.
5. Марија Кири ја доби Нобеловата награда за физика и хемија, но подоцна почина од изложеноста на радијација
Марија Кири го откри радиумот и полониумот и постигна бројни постигнувања на полето на радиоактивноста. Таа беше првата жена, која ја доби Нобеловата награда – 2 пати.
Почина од апластична леукемија во 1934 година, затоа што штетните ефекти на јонизирачкото зрачење сеуште не беа познати, а голем дел од својата работа ја вршела во шупа без заштитни средства.
6. Легендата вели дека локален официјално лице во Кина во 16-тиот век заврзало 47 ракети за својата столица и пробал да одлета во вселената.
Наводно, во Кина, ракетите се користат од 1232 година и Ван Ху имал пристап до нив.
Судејќи по легендите, по палењето, следела голема врева, а од Ван и неговиот изум немало ни трага ни глас.
 
 
 1. Првиот човек кој го измисли балонот на топол воздух, загина при преминување на Англискиот канал
Пилатр де Рози се понуд

loading...
Loading...