Ова се интересни факти за љубовта, КОИ НЕ СТЕ ГИ ЗНАЕЛЕ ДО СЕГА!

Loading...

Ова се интересни факти за љубовта кои сигурно не сте ги знаеле до сега.Моногамните врски постојат во животинското царство.
 Лебедите, пингвините, волците, пајките, лисиците, планинските лавови се моногамни животни.
Иако се сметаме себеси за најверните живи суштества, постојат и поверни од нас.
 Лебедите, волците, албатрос птиците се некои од  претставниците од животинскиот свет кои имаат само еден партнер во животот.
Потребни ни се само 4 минути за да одлучиме дали некој ни се допаѓа, или не.
Ако сакате некому да оставите добар впечаток, имате само 4 минути. Се верува дека тоа е поврзано со говорот на телото, тонот и брзината на гласот и тоа многу повеќе отколку  тоа што го зборувате.
Кога двајца вљубени гледаат еден во друг нивните срца чукаат синхронизирано.
Одредени истражувања покажуваат дека двојките кои се заљубени се толку синхронизирани, така што нивните срца чукаат синхронизирано кога се гледаат во очи.
Вљубувањето има слични невролошки ефекти, како и кокаинот.
Заљубеноста е како земање доза кокаин, со оглед на тоа што мозокот доживува слична еуфорија. Истражувањата покажуваат дека љубовта предизикува лачење на хемикалии кои стимулираат 12 делови од мозокот, истовремено.
Галењето и прегратките ги намалуваат болките.
За време на прегратките, се лачи хормонот окситоцин кој е познат како хормон на љубовта. Хормоните кои се јавуваат во мозокот и различни други делови во телото се смета дека помагаат во намалување на главоболките, а според многумина болката исчезнува целосно за неколку часа.
Скршено срце не е само метафора.
Одредени истражувања покажуваат дека трауматичните настани како раскинување, развод, губење на саканата личност и неверство предизвикуваат вистинска физичка болка на срцето. Таквата состојба е позната како синдром на скршено срце.
Размислувањето за љубовта влијае на креативноста.
Истражувањата покажуваат дека луѓето кои размислуваат за љубовта во текот на денот стануваат покреативни и пофокусирани.Моногамните врски постојат во животинското царство.
 Лебедите, пингвините, волците, пајките, лисиците, планинските ла

loading...
Loading...