Оваа напуштена куќа крие една од НАЈГОЛЕМИТЕ ТАЈНИ на поранешна Југославија!

Loading...

Лифтот, кој се наоѓа во внатрешноста на една куќа, на прв поглед не изгледа необично. Но, кога ќе се погледне малку подобро…Во близина на споменикот Петрова Гора, во централниот дел на Хрватска, во Карловачката жупанија, се наоѓа една напуштена куќа во шума.
Интересен нејзин дел е лифтот, кој не оди на горните катови. Зошто? Бидејќи оди 50 метри под земја.
Оваа топ-тајна релејна станица е дизајнирана да издржи атомски удар. Фасцинантниот објект бил една од најчуваните тајни на ЈНА.
Магаречевац е изграден така што се наоѓа во карпа, а на посадата ѝ нудел заштита од атомски удар и имал ресурси скоро за три месеци живот под земја. Како што за специјализираната страница за Петрова Гора објаснил Златко Цишпер, кој е пензиониран бригадир, таа се протега на простор од 2000 метри квадратни и изобилува со низа простории – спални соби, електрична централа, кујна, складишта, простор за деконтаминација…
Сите простори меѓусебно се одделени со прегради и врати со ударни вентили во случај на атомска експлозија. Во излезниот дел се наоѓа бетонска врата од 40 тони, конструирана да сузбие и запре бран од нуклеарен удар.Во близина на споменикот Петрова Гора, во централниот дел на Хрватска, во Карловачката жупанија, се наоѓа една напуштена куќа во шума.
Инте

loading...
Loading...