Овие подароци вашето дете никогаш нема да ги заборави: Еве за што се работи..

Не,не се во прашање скапи играчки или патувања.Можеби и вие и вашето дете на споменувањето „подарок„ помислувате на продавница со играчки,но подароците кои во животот најмногу ќе го усреќат детето не можат да се купат.
Пет подароци на кои вашето дете никогаш нема да заборави
1.Радозналост
Ако гледате на животот со ширум отворени очи,сеуште прашувајќи се за чудата во светот,и во вашето дете ќе всадите чудење кое ќе ти поттикне на откривање и дознавање.Начинот на кои се однесувате спрема појавите кои вас ве опкружуваат влијаат на тоа дали вашето дете ќе ги смета безначајни или ќе научи да ги забележува и ќе се обидува да ги разбере
2.Самодисциплина
На луѓето во главно не им фали мотивација да постигнат нешто,туку едноставно не умеат себеси да се натераат на сериозен начин кој не е ниту малку забавен,како би ги оствариле своите цели. Тие кои развиле навика да се одречат од моменталните задоволства поради идната награда,доаѓањето до целта нема ни да претставува напор.
3.Оптимизам
Оптимистичниот поглед на животот може да се учи. Начинот на кој родителот ги објаснува на себеси и на своите деца лошите случаеви и неуспеси може многу да влијаат на ставот на децата. Од тоа зависи дали поразот на детето ќе го натера да стане повторно да стане и да се обиде повторно или да ја заклучи надежта во успесите.
4.Искреност
Не е толку важно да им велите на децата да бидат искрени,колку што е важно и родителот да се држи кон ова начело.Немојте да ги лажете своите деца,избегнувате луѓе кои лажат и борете се против искушението со лаги да ги избегнете незгодните ситуации или непријатни обврски.Истовремено, не ги осудувајте преостро грешките на децата како не би морале да ги натерате да ве лажат.
5.Самостојност
Способноста на снаоѓање во најразлични ситуации е драгоцена за секој,а што е најважно,само низ самостојно совладување на пречките во живтото се стекнува вистинска самодоверба.Ги нема тие охрабрувачки зборови за детето кои праќаат посилна порака од вашите постапки со кои им покажувате дека мислите дека е способно да направи нешто само.Можеби и вие и вашето дете на споменувањето „подарок„ помислувате на продавница со играчки,но подароците кои во животот најмногу ќе го

Пронајдете не на следниве мрежи: