Паника во САД: Пронајдена амеба што го јаде мозокот!

Loading...

Ретка и смртоносна амеба која се храни со мозочното ткиво и предизвикува смрт, се појави во водата за пиење во американската држава Луизијана.Naegleria fowleri, позната под називот „амеба која го јаде мозокот“, беше пронајдена во текот на стандардното тестирање на системот за вода, кој снабдува повеќе од 12.577 домаќинства.
Паразитот може да живее во водата што не е третирана, водата од бојлерите и базените.
До инфекција доаѓа така што амебата влегува низ носот и доаѓа до мозокот, каде што се храни со неговото ткиво. Таа не може да влезе во телото доколку се пие само зарзената вода.
Од можни 132 заболени во последните 50 години, само три лица успеале да преживеат.
Најновиот случај е забележан во јуни, кога девојчето по име Хејли Џаст (9) починала во Канзас, бидејќи смртоносната амеба ѝ влегла во носот додека пливала во еден базен.Naegleria fowleri, позната под називот „амеба која го јаде мозокот“, беше пронајдена во текот на стандардното тестирање на системот за

loading...
Loading...