Кога ќе ви здосади обичниот пекарски компир вие направете го овој специјалитет
– 9 компири– 2 црвени лука– 5 лажички кисела павлака (12% масленост)– 150 g gaude– 5 парчиња панцерота (или друг вид на сланина)– сол, бибер
Измијте го компирот и варете го со лупка20-30 минути (во зависнот од големината на компирот). Во секој случај не смее да се преврива затоа што тогаш течко ќе се лупи и ќе се распадне. Потоа олупете го компирот , исечете го на половинки и издлабнете ја средината со лажичка оставајќи раб од пола сантиметар.
На масло испржете сецкан лук . Во сад измешајте издлабнатиот дел од компирот , пржениот лук , киселата павлака и 100г рендано сирење. ставете сол и бибер.
Напунете ги компирите со смесата , ставете ги на хартија за печење во поголем сад, посипете ги со сол и парчиња панцета. Печете во рерна на 200 степени околу 20-30 минути додека компирот не добие убава жолта боја.– 9 компири– 2 црвени лука– 5 лажички кисела павлака (12% масленост)– 150 g gaude– 5 пар