Пензионер ja тужи телевизијата поради преголема употреба на странски зборови

Loading...

Поднесена е тужба против државната телевизија Ен-Ејч-Кеј од страна на еден јапонски пензионер, поради преголема употреба на странски зборови, што нему му предизвикувале „емоционална болка“.
Хоџи Такахаши (71), бара отштета од 1,4 милиони јени (12 илјади евра) од Ен-Ејч-Кеј за прекумерна употреба на странските зборови, наместо нивните јапонски еквиваленти.
– Мојот клиент смета дека Јапонија е премногу американизирана. Тој стравува дека земјата се претворила во американска провинција, вели адвокатот Муцуо Мијата.
Хоџи Такахаши е член на здружението за заштита на јапонскиот јазик.
Државната телевизија соопшти дека ќе се воздржи од коментар, поради тоа што се уште не добила судски документ.Поднесена е тужба против државната телевизија Ен-Ејч-Кеј од страна на еден јапонски пензионер, поради преголема употре

loading...
Loading...