1 кг пилешко месо (батаци или пилешки гради), 1 лажица вегета за пилешко, 7 лажицi масло, 6 јајца, 150 гр брашно, ½ лажичка сол, 500-600 мл млеко…Состојки:
1 кг пилешко месо (батаци или пилешки гради)
1 лажица вегета за пилешко
7 лажици масло
6 јајца
150 гр брашно
½ лажичка сол
500-600 мл млеко
Подготовка
1. Пилешкото месо одвојте го од коските, исечете го на мали парчиња и посипете со вегета за пилешко месо.
2. Подготвеното месо попечете го на 3 лажици загреано масло од сите страни десетина минути.
3. Размтените јајца помешајте ги со брашно, сол, млеко и смесата оставете ја да отстои 10 – 15 минути.
4. Во огноотпорен сад или плех ставете го преостанатото масло и загрејте го. На топлото масло истурете ја смесата припремена од јајца и брашно. На тоа распоредете го пропеченото месо, а врз месото прелејте со преостанатата смеса од јајца, брашно и млеко.
5. Печете во рерна загреана на 210 С, 20-30 минути.
По желба одозгора можете да премачкате со кајмак!
Најдобри рецепти, кулинарски совети, трикови, и диети, може да најдете на Фејсбук страницата – Најади се!Состојки:
1 кг пилешко месо (батаци или пилешки гради)
1 лажица вегета за пилешко
7 лажици масло
6