Почина најнискиот човек на светот

Почина најнискиот човек на светот, Непалецот Чандра Бахадур Данги. Тој бил висок само 54,6 сантиметри, а во Гинисовата книга на рекорди се запишал во 2012 година.Данги, кој беше висок само 54,6 сантиметри, почина на 75-годишна возраст, соопштија претставници на Гинисовата книга на рекорди.
Минатиот ноември, Гинисовата книга на рекорда организираше средба помеѓу Чандра и највисокиот човек на светот, Турчинот Султан Козен, кој е висок 2,51 сантиметар.
Двајцата се запознаа пред Парламентот во Лондон и признаа дека се воодушевени од средбата.
„Мило ми е што го видов највисокиот човек во светот. Сакав да ја запознаам мојата вистинска спротивност“ – рекол тогаш Данги.
За да го измерат експерти, Данги морал за прв пат во својот живот да го напушти своето село Римколи, а тогаш прв пат летал и со авион за да дојде до Катманду.Данги, кој беше висок само 54,6 сантиметри, почина на 75-годишна возраст, соопштија претставници на Гинисовата книга на рекорди.
Минатиот н

Пронајдете не на следниве мрежи: