ПОЧНА БУДЕЊЕТО: Боливија стана првата земја од Јужна Америка која ги затвори вратите на Ротшилдовите банки!

Loading...

Боливија стана најновата земја која ги исфрли банките на Ротшилд од својата земја, а претседателот Ево Моралес најави дека Боливија повеќе нема да реагира на притисокот и финансиските уцени од страна на американската влада или меѓународните банкарски институции кои ги контролира семејството Ротшилд.ММФ и Светската банка со која доминира САД, се главни играчи во глобалниот економски светски поредок од нивното создавање во 1944 година.
Овие меѓународни банкарски организации кои се во приватна сопственост на озлогласеното банкарско семејство Ротшилд, прво почнуваат да вршат притисок врз народот со помош на дерегулација на финансискиот сектор, овозможувајќи им на приватните банки грабеж на нивните општества.
Откако владите на тие држави ќе бидат присилени да го спасуваат својот нерегулиран финансиски сектор, ММФ и Светската банка овозможуваат пакет со заем во тајност со централните банкари и финансиски активности кои го уништуваат националниот суверенитет и ги присилуваат државите да усвојат политика на штедење која им наштетува на работниците, семејствата и државата.
Боливија стана првата јужноамериканска земја која тргна во борба против таквиот криминален систем.
Пред Ево Моралес да ја преземе улогата на претседател, Боливија страдаше од наметнати мерки на штедење и приватизација од страна на ММФ и Светската банка кои ги искористуваа луѓето и ресурсите. Боливија тогаш беше најсиромашна нација на Јужна Америка.
Моралес, кој стана 80. претседател на Боливија во 2006 година, беше и првиот претседател кој дојде од мнозинското автономно население Ајмара и оттогаш е насочен кон намалување на сиромаштијата и борбата против влијанието на САД и мултинационалните корпорации во Боливија.
Десет години подоцна, Моралес кој е демократски социјалист, успеа да ја трансформира Боливија во најбрзо растечката јужноамериканска економија со одржување, балансирана пресметка и пресекување на некогашниот погубен робовски државен долг.
Новооткриената боливиска независност сега го овласти Моралес за одбивање на истата оцена од институциите кои некогаш ја демнеле неговата земја. Пред само неколку недели, Моралес најави дека Боливија повеќе не реагира на барањата и уцените од САД, Светската банка или ММФ.
При посетата на Тарија на југот на Боливија, Моралес рече: „Со цел добивање кредит од ММФ, порано моравме да се откажеме од дел од нашата земја, но се ослободивме од нив економски и политички и повеќе не зависиме од други земји и институции.“
Боливија исфрли бројни корпорации откако Моралес дојде на должност, вклучувајќи ги Мекдоналдс и Кока Кола, а исто така одбива да соработува со САД во „катастрофалната војна против дрогата“.
Исто така, Моралес ги присили странските нафтени и компании за гас да платат 82% од своите приходи на боливиската влада, која тие финансии ги користи за финансирање на разни социјални програми во корист на сиромашните. Сиромаштвото во Боливија значително се намали како резултат на тие чекори.
Трансформацијата на Боливија под водството на Моралес докажува дека било која земја, без оглед колку е сиромашна, може да ги отфрли наметнатите синџири од страна на меѓународните банкари и да ја врати власта на народот.ММФ и Светската банка со која доминира САД, се главни играчи во глобалниот економски светски поредок од нивното создавање во 1944 година.
О

loading...