Полициски инспектор за 6 години заработил 252.000 евра откривајќи тајни информации

Меѓу 12 осомничени е и 40 годишната полицајка од Загреб која повремено издавала тајни информации.  УСКОК за седум лица побара притвор.Освен против 39 -годишниот полициски инспектор Мислав Меркаш , УСКОК отпочна истрага и против 12 други лица, вклучувајќи ја и второ осомничената 40 -годишната полицајка која повремено откривала тајни информации. УСКОК ги тужи  за злосторничко здружување во групата, примање и давање поткуп , помагање во и примање мито, додворување и помагање во регрутација. За седум лица побаран е притвор.
Меркаш за откривање на тајната на сведоците добивал пари, а не ретко му наплатувале и со сексуални услуги. На тајните полициски податоци од 2006 година заработил најмалку 252.000 евра. Макроата ги известувал за полициската рација, но и за посебниот таен надзор. Сопругата Наташа му била главниот контакт со макроата. Таа им доставувала посебни мобилни телефони, кој Меркаш ги купувал инсистирајќи да го бараат само од сигурни броеви. Секој од мобилните за брзо време го менувале, а за да избегнат полицијата да почне да го преслушува токму тој број, го уништувале и бројот и сим картичката, пишува „Jutarnji list“.
Инаку Мислав Меркаш е долгогодишен полициски службеник во Одделот за организиран криминал, задолжен за контрола и превенција на кривични дела поврзани со проституција.Освен против 39 -годишниот полициски инспектор Мислав Меркаш , УСКОК отпочна истрага и против 12 други лица, вклучувај

Пронајдете не на следниве мрежи: