Понижувањето на Русија води кон светска војна!

Loading...

Треба да се прекине бојкотот кон Русија, кој само и штети на Европа, и да и се придружиме на Русите во борбените напори во битката против екстремниот ислам, со кои тие секојдневно се соочуваат во Кавказ, вели поранешниот претседател на Европската банка за обнова и развој. Ако се продолжи со геополитиката и понижувањето на Русија, која ја спроведува Западот, тоа како „природна последица би довело до трета светска војна“, предупреди Жак Атали.
Атали предочува дека „не се малку луѓето кои мислат дека владее меѓународна затегнатост и истата може да стане толку голема што може да настане финансиска криза, како и големи даноци или одложување на плаќање на долгови се со цел земјите да се снабдат со што е можно повеќе оружје.
„Особено САД, географски одалечени од идните борбени полиња, а на кои веќе не им се потребни извори на енергија на Средниот исток или Средна Азија, опасно си играат со таа стратегија“ наведува Атали. Таа стратегија на Американците може да им помогне тие да ја надминат својата финснсиска криза, додека Европјаните со ова би направиле големо самоубиство, а самите дозволуваат во тоа да бидат вовлечени.
„Сега особено со Русија треба да се прекине бојкотот кој само и штети на Европа и притоа да им се приждружат на Русите во борбата против екстремниот ислам, со кои тие секојдневно се соочуваат во Кавказ. Затоа што со понижувањето на Русија, под различни изговори како што во овој случај е Украина води само кон едно“ додава тој.
А особено е глупаво што Полјаците се прават да ја изолираат Русија. Од друга страна Атали заклучува дека Франција мора да предложи и да ја промени оваа доктрина и да има храброст да го раскине ова, дури и по цена одредено време да остане сама.
Притоа, Атали е еден од најпаметните интелектуалци во светот, а самото тоа го пишува и угледнито американски магазин Форин. Ако се продолжи со геополитиката и понижувањето на Русија, која ја спроведува Западот, тоа како „природна последица би довело до трета светск

loading...
Loading...