После овој рецепт и оние кои не сакаат полнети пиперки – ќе ги засакаат: Еве во што е тајната!Состојки:
1 кг ситни пиперки
100 гр црвен кромид
400 гр месо без коски
80 гр ориз
2 лажици масло
малку магдонос
200 гр кајмак
0.5 л млеко
малку црвен пипер
малку путер
малку бибер
малку сол
Начин на подготовка:
Исчистете ги пиперките, измијте ги и отсечете им ги врвовите.
Месото сомелете го, посолете, ставете бибер и додадете ориз.
Кромидот исчистете го и ситно исецкајте го, магдоносот исто така.
Сите состојки измешајте ги со малку масло и вода.
Сo смесата полнете ги пиперките, затворете ги со нивниот дел кој го отсековте и редете ги во поголема шерпа.
Додадете вода, поклопете и нека крчка, по потреба во текот на готвењето додавајте вода, но само колку да не загорарт.
Кога пиперките ќе бидат готови, се додава кајмак и млеко. Пиперките се залеваат со мешавината и се остава полека да вријат додека се не се соедини.
Пиперките се запржуваат со масло и црвен пипер.
Повеќе кулинарски трикови, рецепти, совети за здрава храна и здрав начин на живот, диети и животни искуства, можете да најдете на НАЈАДИСЕ.МК како и на фан страната на Фејсбук, а може да станете и член од групата на Најадисе на Фејсбук каде може да споделите ваш омилен рецепт.Состојки:
1 кг ситни пиперки
100 гр црвен кромид
400 гр месо без коски
80 гр ориз
2 лажици