Постои мапа на животот: Дознајте каде луѓето се раѓаат, а каде умираат во моментов!

Loading...

Оваа мапа на животот ќе ви покаже каде луѓето се раѓаат, а каде умираат во моментов!Светот во 1950 година, броел популација од околу 2,5 милијарди луѓе. Тој број денес е далеку надминат и според предвидувањата ќе расне уште повеќе. За 30 години светската популација ќе достигне девет милијарди, што значи дека раѓањето ја надминува смртта. Но, како изгледа ситуацијата во моментов?
Бред Лион, математичарот и инженер за софтвер, успеа да создаде мапа на која во реално време можете да погледнете каде некој се раѓа, а каде умира. Освен тоа, можете да го погледнете соодносот на раѓања и умирања, по што лесно ќе заклучите дека речиси двојно повеќе луѓе се раѓаат, одколку што умираат. Не е изненадување што најголемиот дел од раѓањата се во Кина и Индија.
Погледнете ја симулацијата во живо на следниот ЛИНКСветот во 1950 година, броел популација од околу 2,5 милијарди луѓе. Тој број денес е далеку надминат и според предвид

loading...
Loading...