Поучна приказна: Дете сака да изигра мудрец…

Loading...

Едно момче дошло кај познат мудрец со цел да го изигра. Момчето ги ставило рацете зад неговиот грб и го прашал мудрецот да му одговори на неговото прашање.”Дали врапчето кое го држи во раката е мртво или живо?”
“Мртво” по кратко размислување одговорил мудрецот.
Момчето се насмеало и ја отворил својата рака, од која врапчето летнало.
“Гледаш … не погоди”, рече момчето.
“Точно, не погодив, но ако ти кажев дека врапчето е живо ти ќе ја стегнеше раката и ќе го убиеше, но не сакав тоа да се случи па затоа кажав дека е мртво“.
Одговорот сепак се крие во вашите раце. “Дали врапчето кое го држи во раката е мртво или живо?”
“Мртво” по кратко размислување одговорил мудрецот.
Момчето се насмеало и ја

loading...
Loading...