Шампонот од прашок за пециво посебно се препорачува на личностите кои имаат проблем со масна коса.Иако денес постојат многу врсти на шампони наменети за сите типови на коса, се повеќе жени се префрлуваат на органските производи па неретко посегнуваат по рецептите на своите баби за да ја направат својата коса блескава и здрава.
Еден од најдобрите состојки е прашокот за пециво. Неговата најголема предност е тоа што помага и при отстранувањето на првутот и различните нечистотии кои се последица од секојдневните хемикалии кои секојдневно ги носите на својата коса.
Се што треба да направите за да го припремите својот органски шампон е да помешате половина лажичка прашок за пециво со три чаши вода. Наведената смеса ќе ви биде доволна за неколку миења а можете и да ја држите во пластична кутија.
Доколку секој пат припремате нова смеса, помешајте се со една лажичка прашок за пециво и една шолја вода. Смесата пред употреба добро протресете ја и нанесете на темето па смесата протријте ја со прстите.
Откако ќе го нанесете својот домашен шампон, нанесете и малку домашен оцет. Доколку ви се чини дека мирисот би бил пресилен, можете да го помешате со вода и со тоа да го измиете своето теме.
Можеби ќе приметиле дека вашата коса од почетокот можеби малку чудно реагира на оваа комбинација на прашок за пециво и оцет , но не се грижете бидејќи се ќе си дојде во свој ред.
Работата е во тоа што вашиот купен шампон,поради хемикалиите кои ги содржи го уништува еден слој на вашето теме кое е заслужно за природното улје кое ја храни косата.
Исто така ако досега секојдневно сте ја миеле косата, немојте повеќе да го правите тоа, не е важно дали со купен или природен шампон. Миењето на косата секој втор ден ќе ви помогне за вашата коса и теме да бидат здрави.
Иако денес постојат многу врсти на шампони наменети за сите типови на коса, се повеќе жени се префрлуваат на органските производи па неретко посегн