Предупредени сте: Никогаш не барајте да ви ставаат лимон во пијалокот!

Секогаш сакаме парче лимон во секој  пијалок, бидејќи ова овојшје дава нота на освежување. Но тоа задоволство би требало да го одбегнуваме. Зошто? Бидејќи е многу валкано.Истражувачи во еднс студија од 2007 година, користеле по едно парче лимон од 21 ресторан, откако се земени и ставени на испитување. Откриле дека скоро 70% од тие поседуваат 25 различни видови на микроби.
„Микробите кои се пронајдени на примероците од лимонот може да предизвикаат заразни болести на различни делови на телото“, напишале истражувачите.
„Сопствениците на рестораните треба да бидат свесни дека парчињата лимон кои ги додаваат во пијалоците, можат да имаат патогени микроби“, наведено е во студијата.
„Луѓето го допираат лимонот, го сечат и го ставаат во чаша. Тие често не ги ни мијат лимоните. Со тоа се пренесуваат милиони микроби“, вели докторот Филип Тиерно, клинички професот по микробиологија и патологија на Универзитетот во Њу Јорк.
„Мора да внимавате“, предупредува тој.Истражувачи во еднс студија од 2007 година, користеле по едно парче лимон од 21 ресторан, откако се земени и ставени на испитување. Откриле дека ск

Пронајдете не на следниве мрежи: