Премиерот Димитриев во Црешево: Сите семејства од поплавените подрачја ќе бидат 100% обесштетени

Loading...

Премиерот Емил Димитриев и денеска е на терен во подрачјата кои беа зафатени од катастрофалното невреме во скопско.Тој изврши увид во активностите за санација од поплавите во населеното место Црешево  и оствари средби со локалното население.
Димитриев им истакна на граѓаните дека по завршување на проценките, тие ќе бидат 100 проценто обесштетени. Мештаните на Црешево ја искажаа својата благодарност за брзата реакција на Владата и за помошта која им беше пружена по катастрофалното невреме.
Премиерот потенцира дека ова е прв случај во Македонија да се донесе одлука за целосно обесштетување. Тој ги потсети и на останатите владини мерки донесени во оваа насока како зголемувањето на социјалната парична помош за 50 проценти во следниве три месеци и за ослободувањето од работа на лицата од семејствата чии домови беа поплавени.
По тажните слики кои невремето ги остави зад себе, по денови макотрпна работа, поплавените подрачја речиси го враќаат својот изглед.
Механизацијата е на терен 11-ти ден и се уште се работи.
На терен се и тимовите за проценка на штетите. 40 од нив се тимови за проценка на штети во куќите, а 15 за земјоделски површини.Тој изврши увид во активностите за санација од поплавите во населеното место Црешево  и оствари средби со локалното население.
Димитри

loading...
Loading...