Прогон на христијаните: Работи кои МОРА да ги знаете!

Системскиот прогон на христијаните во Ирак покажува дека на Средниот Исток- прогинството на истите е сурово и варварски. Но, тие и пред ова трпеле различни режими, но ситуацијата сега ги премина сите граници кога екстремистите од ИСИС започнаа геноцид!ИСИС претходно се бореле во Сирија но затоа што сирискиот претседател Башае Ел Асад делумно ги потисна, тие преминаа во Ирак, а христијаните поради својата ранливост беа мета на напад. Од кога падна диктаторскиот режим на Садан Хусеин, политичкиот систем и војската се системски уништени па на екстремистите не им требаше многу време за да зазаемат неколку градови. 
Еден од најболните факти е дека Мосул е втор град по големина во Ирак кој е прочистен од христијани. Па така христијаните кои беа доволно „среќни“ да не бидат обезглавени самостојно го напуштија градот и оставија се во него. 
Емотивното и потресното интервју кое го даде православниот сириски Архиепископ Никодим, покажа колку се очајни хриистијаните во тој дел. 
Тој истакна дека и на малите бебиња им се одземани златните работи. Христијаните се протерани, буквално без ништо. Црковните ѕвона запреме, а крстовите се симнати и заменети со исламски знамиња. За прв пат во историјата на градот нема христијани. 

 
ИСИС исто така уништил многу древни места кои се од историско значење за христијаните. 
Истовремено со молитви и пост, се испратени неколку апели од страна на разни цркви и црковни групи. Одржани се и демонстрации во неколку градови во светот во знак на солидарност, за да им се покаже на христијаните од Ирак дека не се заборавени. Исто така покренати се петиции за да се влијае на западните земји да им пружат азил на овие луѓе. Исто времено на Твитер и Фејсбук многу луѓе започнаа да ја постираат популарната слика за поддршка. 
Но може уште многу работи да се направат, затоа ве молиме да посветите дел од своето време и сите заедно да се обидеме да помогнеме. ИСИС претходно се бореле во Сирија но затоа што сирискиот претседател Башае Ел Асад делумно ги потисна, тие преминаа во Ирак, а христијаните поради

Пронајдете не на следниве мрежи: