Пронајдена вода на планета четири пати поголема од Земјата

Loading...

На планетата со име НАТ Р-11b, во ѕвездената орбита на соѕвездието Лебед, кое се наоѓа на околу  124 светлосни години (билијарда километри) од планетата Земја, забележана е водена пареа.Научниците пронашле вода на една планета со големина на Нептун, објавено е во магазинот „Nature”.
На планетата со име НАТ Р-11b, во ѕвездената орбита на соѕвездието Лебед, кое се наоѓа на околу  124 светлосни години (билијарда километри) од планетата Земја, забележана е водена пареа.
Научниците од Универзитетот Мериленд од САД, користејќи ги телескопиоте на НАСА, Hubble Spitzer и  Kepler  истражувајќи ја атмосферата на оваа планета, дошле до сознание дека е четири пати поголема од Земјата.
Во текот на истражувањето забележано е  дека во атмосферата на планетата нема облаци, што на научниците им било големо олеснување. Тие утврдиле дека атмосферата на планетата НАТ Р-11b се состои 90 % од вода и тоа главно во облик на водена пареа.
Утврдено е дека на оваа планета животот е невозможен поради близината на ѕвездите, односно високата температура.Научниците пронашле вода на една планета со големина на Нептун, објавено е во магазинот „Nature”.
На планетата со име НАТ Р-11b, во ѕ

loading...
Loading...