Путин ги надигра САД и ЕУ! Русија заработила 20 милијарди долари и повратила 30% од акциите од своите фирми кои биле во рацете на странски тајкуни

Loading...

Русија направи неочекуван потег. Сите ги заврте околу прстот, и за неколку дена заработила повеќе од 20 милијарди долари, плус вратила 30 % од акциите од своите монополски фирми. Путин ги измами САД и ЕУ. Пред очите на целиот свет одигра се според планот. За таквиот план треба  да му се аплаудира!!Претходно дел од акциите од руските енергетски компании им припаѓал на странски инвеститори (американски и европски) – што значело дека скоро половина од приходот од нафтените и гасните компании не одела во Руската каса туку на сметките на странски „финансиски ајкули“ во Европа.
Поради ситуацијата на Крим рубљата почна нагло да паѓа, но Централната банка не сторила ништо за да го поддржи курсот на рубљата. Се појавија гласини дека Русија нема залиха за да го поддржи курсот на рубљата.
Тие гласини и изјавата на Путин дека ќе ги штити жителите кои говорат руски јазик во Украина, довело до голем пад на вредноста на акциите на руските енергетски компании и „Финансиските ајкули“ нагло почнале да продаваат акции на берзите додека тие потполно не ја изгубиле вредноста.
Путин чекал цела недела, и само се смешкал на конференциите за медиумите, а кога цента на акиите потполно пропаднала, наредил веднаш да се откупат истовремено сите акции кои биле во рацете на Американците и Европјаните.
Кога „финансиските ајкули“ сфатиле дека се измамени, веќе било доцна, акциите биле во рацете на Русите, и сега не само што Русија тој ден заработила повеќе од 20 милијрди долари, туку ги вратила акциите на своите компании во руски раце, па сега приходот од нафтата и гасот ќе останат во Русија и нема да одат надвор од земјата, рубљата сама од себе ќе се крене, а за нејзиното поддржување нема да биде потребно да се трошат златните резерви на Русија. А пак европските „финансиски ајкули“ останале со спуштени глави – затоа што за само неколку минути Русите за смешна сума купиле акции кои носат приход од милијарди долари од гас и нафта.
Таква прекрасна операција не е видена од основањетона берзата. Браво Путин!!Претходно дел од акциите од руските енергетски компании им припаѓал на странски инвеститори (американски и европски) – што значело дека скоро

loading...
Loading...