Путин ќе ангажира 4.000 војници поради потегот на НАТО

Loading...

Само еден ден пред почетокот на самитот на НАТО во Велс,руското министерство за одбрана соопшти дека овој месец во Атлај нивните стратегиски нуклеарни сили ќе одржуваат воени вежби.Во вежбите ќе учествуваат 4.000 војници. Вежбите ќе симулираат борба против нерегуларни единици и употреба на високо прецизно оружје. Покрај тоа, ќе бидат ангажирани и суперсонични пресретнувачи „Миг 31″ и надгледувачи „ко-24mr.“
Медиумите овие најави ги окарактеризираа како форма на одговор од Русија на објавата на НАТО за изградба на нови воени бази на Алијансата во Европа. Ова ќе биде и едно од главните прашања на НАТО самитот за кое ќе се изјаснуваат 28-те членки на оваа организација.
Американскиот претседател Барак Обама за време на посетата на Естонија остро ја осуди провокацијата на Москва према Украина. И истовремено додаде дека САД ќе ги заштити сојузниците.
„Ветувам дека ќе помогнам во одбрана на сите кои стравуваат дека би можеле да бидат следната цел на Владимир Путин. Еднаш ја загубивте незвиснота, а тоа нема да се случи по втор пат“, рече тој.Во вежбите ќе учествуваат 4.000 војници. Вежбите ќе симулираат борба против нерегуларни единици и употреба на високо прецизно оружје. Покрај тоа, ќ

loading...
Loading...