Раскинувањето боли многу повеќе отколку што мислите. Еве зошто

Loading...

Сите ние сме поминале низ тоа. Прво пеперутки во стомакот, големи планови, а потоа сето тоа го заменува раскинувањето, куп слатки и депресивни песни. Но, научниците откриле дека тука се случува многу повеќе.Универзитетот во Мичиген открил дека раскинувањето  може да се поистовети со физичка болка.
Истите подрачја во мозокот се активираат  кога ќе почувствуваме умерена физичка болка и кога ќе се потсетиме на раскинувањето со партнерот.
Колку односот бил подолг, ефектот е појак.
Кога сме подолго со партнерот, полека почнуваме да ги имитираме неговите мимики, навики и однесувања.
Кога ќе излеземе од неговиот ритам на живот, тоа може и тоа како да боли.
Така синхронизацијата со партнерот се случува невролошки и тогаш нашите ќелии во мозокот се зајакнуваат, а при раскинувањето се распаѓаат.
Факт: расинувањето боли, не е дека не знаевме. Само сега добивме и научен доказ за тоа. Универзитетот во Мичиген открил дека раскинувањето  може да се поистовети со физичка болка.
Истите подрачја во мозокот се активираат&n

loading...
Loading...