Рецепт: Еве како дома да исушите сливи

Сливите се полни со лековити состојки.Сливите може да ги исушите на два начини- на сонце и во рерна. Важно е само да одберете зрели и неоштетени плодови. 
За сушење на сонце измиените сливи најпрво на неколку секунди ставете ги во раствор од топла вода и сода бикарбона. Лесно се прави во еден литар вода се додава лажичка сода. Па така држете ги сливите во растворот 4 секунди, а потоа измите ги. Ставете ги во сад и на сончево место. Навечер нека бидат во затворена просторија. За да се исушат се потребни 7 до 10 дена. 
Може да ги исушите и во рерна- важи исто правило да бидат зрели и неоштетени. Исто така измите ги во растворот. 
Почетната температура на сушење нека биде 50 степени но подотворена. Сливите повремено превртувајте ги во текот на сушењето. Кога кожата благо ќе се собере зголемете на 65 степени.
За сушењето се потребни шест часа. Сливите може да ги исушите на два начини- на сонце и во рерна. Важно е само да одберете зрели и неоштетени плодови. 
За сушење на сонц

Пронајдете не на следниве мрежи: