Коренот на зборот ќебап е од персиско потекло, што значи пржено месо, а постојат и траги кои докажуваат дека ќебапот доаѓа од стара Грција.Еве рецепт како самите да направите смеса за ќебапи….
Искусните кажуваат дека кај правењето ќебапи нема посебни компликации, поентата е во доброто месо, начинот на подготовка и смесата да одстои.
Се што ви е потребно за вистинските ќебапи се 1,5 кг мелено месо, 0,5 јагнешко, 4,5 чешле бел лук, 2 % од вкупната количиуна месо, сол и 2 лажички сода бикарбона.
Месото добро посолете го , измешајте и прелијте го со околу 100 мл вода и бел лук . Смесата измешајте ја и оставете ја преку ноќ во фрижидерот. Утредента, смесата прелијте ја во машина за месо два пати, оставете да одстои неколку часа на собна температура а потоа ставете ја во фрижидерот.
Пред да почнете да ги обликувате ќебапите во смесата измешајте сода бикарбона и тоа е тоа.
Уживајте во вкусните ќебапи!Еве рецепт како самите да направите смеса за ќебапи….
Искусните кажуваат дека кај правењето ќебапи нема посебни компликации, поентата е в