Францускиот сос бешамел е клучна состојка во многу вкусни јадења. Затоа, пред да почнете да приготвувате вистински специјалитети, потребно е да го владеете мајсторството на сосот бешамел. Подолу е дадена рецептата за приготвување на ½ литар бешамел сос. Состојки
40g брашно; 40g путер; 500ml млеко; сол и црна пипер; мелено индиско оревче.
Начин на подготовка
Растопете го путерот во тавче на ниска температура. Кога ќе почне да се прави пена, додајте го брашното и оставете го да се готви 5 минути. Преку целото време мешајте брзо со дрвена лажица. Турете малку од млекото. Ќе се формира каша со грутки. Потоа додајте го остатокот од млекото и мешајќи обидете се да добиете хомогена смеса без грутки. Додајте ги солта, пиперот и индиското оревче.
ВАРИЈАЦИИ
Постојат различни варијации на овој сос:
Бешамел сос со сирење – додајте 40-50g рендано сирење по ваш избор.
Бешамел сос со шунка и печурки – додајте 1-2 парчиња исечкана шунка и 200g исечкани печурки.
Различните јадења бараат различни варијации на бешамел сосот. Ако ви е потребен потечен сос, едноставно додајте млеко. Во бешамел сосот можете да додадете кромид за поинтересен вкус или да користите повеќе зачини. Некои готвачи користат неколку лажици супа (или коцка за супа) за да го зачинат сосот.
Кој начин и да го одберете, не е важно. Важно е да уживате во вашите специјалитети. Не плашете се да експериментирате!Состојки
40g брашно; 40g путер; 500ml млеко; сол и црна пипер; мелено индиско