РЕВОЛУЦИЈА: ЗБОГУМ ЗА ПРОТЕЗИТЕ – Откриено како за 9 седмици можат да ви пораснат нови заби

Loading...

Ново истражување покажува дека повеќекратното растење на заби од еден корен е остварливо. Откритието влева надежи дека луѓето ќе научат како да ги регенерираат забите. 
Веќе сите знаат за постоењето на дентални импланти кои го олеснуваат нашиот живот и кои многу ни користат. Тие се одлично решение за пополнување на празнините кои настануваат по вадење на забот или повеќе од нив.
Стручни стоматолози направиле бројни откритија, па така дошло до прилично драматичен развој во технологијата на дентални импланти кои одат многу подалеку од класичните импланти и протези. Овие нови откритија и развој ни нудат можност за раст на целосно нов, оригинален заб во усната шуплина.
На истражувањето кое било спроведено во Columbia University со главниот истражувач Џереми Мао, било откриено нешто неверојатно.
Д-р Џереми Мао направил „скеле” за заби кое содржи матични клетки. Со користење на ДНК, тој успеал да изврши регенерација на нови заби. Ова откритие на модерната технологија ветува светла иднина кога станува збор за стоматолошките услуги.
Како што споменавме погоре, забните импланти се доста едноставен начин кој може да замени еден или повеќе загумени заби.
Меѓутоа, без разлика колку добра замена претставуваат тие, сепак, можно е истите да доведуваат до одредени проблеми и компликации. Овие компликации се најчести кај оние импланти кои можат да предизвикаат:
-исфрлање на имплантите од страна на телото, односно неприфаќање на имплантот
-може да предизвикаат инфекции, по што мора да се отстранат
-може да предизвикаат оштетување на непцето, доколку вашиот стоматолог нема доволно искуство
-може да предизвикаат хронично болни џепови кои предизвикуваат лош здив во устата
Ова се најчестите компликации со денталните импланти кои предизвикуваат болка и потрошено време и пари.
Дали мислите дека постои начин, благодарение на кој ќе можете да го избегнете долгиот, болен процес на вадење заби? Одговорот е – да, бидејќи модерната технологија дава шанса за развој на нови заби во период од само девет седмици.
 
Погледнете за што се работи на следната страна:

Во истражувањето објавено во журналот Nature, научниците од институтот RIKEN и нивните соработници од Универзитетот по медицина и стоматологија во Токио, посочуваат дека нивната „технологија за регенерација на забите е базирана на поделба на забните никулци“ и одделување на посебна зона  за формирање на заб, преку примена на механичка сила.
Во превод, се работи за промена во функцијата на забниот никулец, кој претставува минијатурен зачеток во коренот и кој преку протеините пренесува инструкции до клетките, за да се групираат и формираат заб.
Научниците експериментирале со разделување на забни никулци од лабораториски глувци. Во рамките на експериментот, тимот успеал да одгледа цела група од здрави заби.
За жал оваа постапка не е се’ уште достапна за луѓето, бидејќи следат уште испитувања.
  
Веќе сите знаат за постоењето на дентални импланти кои го олеснуваат нашиот живот и кои многу ни користат. Тие се одлично решение за

loading...