Сакате да се ослободите од акните?Пијте го овој чај?

Loading...

Акните- бубулици, митесери, гнојници и цисти, настануваат кога мртвите клетки од кожата ги затворат порите, кога постои вишок на себум или кожата е мошне мрсна или кога бактериите предизвикаат запаление. Оние кои ги имаат знаат колку акните се тврдокорни.Во нивното лечење се употребуваат разни креми, гелови, лосиони, па дури и и антибиотски терапии, но народот вели: лекот е пет пари.
Стар лек за лечење на акните е чајот од копривата, а истражувањата покажуват дека копривата навистина може да помогне во борбата со акните.
Копривата има анти инфламаторни и антибактериски својства, потоа антиоксидативна активност, ги собира и неутрализира деструктивните радикали. Состојката scopoletin во копривата има антинфламаторно дејство. Екстрактот од коприва има и антимикробна активност против грам позитивните и грам негативните бактерии, вклучувајќи ги најчестите патогени: S. aureus i E. Coli. Бидејќи го инхибира растот на бактериите и запалението, чајот од коприва има позитивни ефекти на кожата.
Вреди да се обидете!Во нивното лечење се употребуваат разни креми, гелови, лосиони, па дури и и антибиотски терапии, но народот вели: лекот е пет пари.
Стар ле

loading...