Шарен солен ролат: Идеален за свечени трпезиСосотојки:
За жолтиот дел:
2 јајца
2 лаживи масло
1 лажица кисела павлака
2 рамни лажици брашно
Една мала лажичка прашок за пециво
3-4 лажици рендан кашкавал
За зелениот дел :
2 јајца
2 лаживи масло
1 лажица кисела павлака
2 рамни лажици брашно
Една мала лажичка прашок за пециво
2 лажици блендиран спанаќ
Малку сол
За портокаловиот дел:
2 јајца
2 лаживи масло
1 лажица кисела павлака
2 рамни лажици брашно
Една мала лажичка прашок за пециво
2 рамни лажици ајвар
Малку сол
За фил:
Крем сирење
Тенко сечена шунка
Зачини по желба
Подготовка:
Јајцата поделете ги и посебно изматете ги белките и жолчките. Во жолчките додадете ги останатите состојки и на крај додадете ги белките.
Истата постапка направете ја со сите кори.
Обоените смеси ставете ги во кеси и на хартија за печење по желба редете ги боите. Печете 15 минути на 200 степени, не повеќе бидејќи може да ви се исуши кората кога ќе ја виткате. Многу е важно да се придржувате на мерките за да не дојде до пукање. Кога кората ќе се испече веднаш замотајте ја заедно со хартијата на која ја печевте и оставете потполно да се олади. Намачкајте со кремсир и наредете ги состојките по желба.Сосотојки:
За жолтиот дел:
2 јајца
2 лаживи масло
1 лажица кисела павлака
2 рамни лажици б