СБ на ОН одобри продолжување на мандатот на воените бродови на ЕУ во близина на Либија

Советот за безбедност на ОН едногласно одобри продолжување за една година на мандатот на воените бродови на ЕУ кои конфискуваат незаконско оружје покрај брегот на Либија.Резолуцијата поднесена од Велика Британија им дозволува на бродовите на ЕУ од операцијата „Софија“ да ги пресретнуваат и запираат пловните објекти на отворено море во близина на либискиот брег, доколку постои сомнение дека пренесуваат оружје, а исто така и да го конфискуваат незаконскиот арсенал. Операцијата „Софија“ дозволува и конфискување на бродови кои се користат за криумчарење на мигранти.
По гласањето, италијанскиот заменик министер за надворешни работи Винченцо Амендола изјави пред Советот дека со едногласната одлука земјите-членки повторно покажале „силен ангажман кон стабилноста и безбедноста на Либија“.Резолуцијата поднесена од Велика Британија им дозволува на бродовите на ЕУ од операцијата „Софија“ да ги пресретнуваат и запираат пловн

Пронајдете не на следниве мрежи: