СДС уништува безмилосно се што е важно за историјата на Македонскиот народ. Алаѓозовски го води орото

На денешната седница на Владата, по предлог на Министерството за култура, била донесена одлука оваа година да се укине доделувањето на државната награда „23 октомври“, пишува порталот Денешен.Наградата „23 октомври“ се доделува од 2007 година за остварувања во областа на науката, културата, образованието, заштитата на државните интереси и промоција на државните приоритети, вредности и културно-историско наследство на Македонија.
23 октомври „Денот на македонската револуционерна борба“ беше прогласен за државен празник од страна на Владата предводена од ВМРО ДПМНЕ. На тој ден во 1893 година во градот Солун била формирана Македонската револуционерна организација која го започнува најорганизираниот облик на борба за создавање на независна македонска држава.
Овој ден и Организацијата претставувале темел и за Народно-ослободителната борба за време на Втората светска војна и прогласувањето на македонската држава со АСНОМ. Изминатите години од страна на СДСМ беше тенденциозно третирана наградата „23 октомври“ и одблежувањето на овој ден. Тие на празникот му дадоа идеолошки карактер и започнаа да го користат во дневнополитичките и меѓупартиските препукувања.
Со укинувањето на наградата „23 октомври“ за очекување е да се симне од календарот на државни празници и 23 октомври, тоа би било целосно негирање на македонската историја и борба за сопствена држава.Наградата „23 октомври“ се доделува од 2007 година за остварувања во областа на науката, културата, образованието, заштитата на државни

Пронајдете не на следниве мрежи: