СДСМ дојде на власт за да врши класична партизација на државата

Loading...

Во ребалансот на буџетот што во моментов е на комисија за буџет и финансирање во Собранието на Република Македонија има енормни суми на парични средства кои се кратат а некаде околу 2 милијарди денари се кратат од Министерството за образование, кратење пари за изградба на училишта, универзитети, а единствен универзитет кои не е опфатен со ребалансот на буџетот е универзитетот во Тетово, додека сите други имаат скратени буџети и тоа со големи суми, буџетот се скрати и за санација, реконструкција и изградба на нови училишта, а стопирани се и изградби на сите сали, изјави на денешната панел дискусија: „ПОДОБРИ И РАЗЛИЧНИ: СДС ја партизира администрацијата“, Емилија Александрова.Претходната Влада на ВМРО-ДПМНЕ имаше изградено 80 сали и се уште не беа изградени сите 120 сали на ниво на цела Македонија, а сега тие парични средства беа лоцирани за повеќе плати, односно нови вработувања по сите министерства што се во Владата. Има енормно скратени пари за обновување во Министерството за одбрана и истите тие пари ќе бидат лоцирани за плати и надоместоци, многу пари има и насочено кон патни трошоци и расходи, исто така плати и надоместоци во Министерството за правда, од овие примери одговорно тврдам дека нема ниту едно министерство или институција која нема зголемено парични средства кои што се исклучиво наменети за вработување на партиски кадри, истакна Александрова.
Таа потенцираше и дека Могерини јавно ги критикуваше СДСМ дека ваквите разрешувања и поставувања на партиски функционери не беше дел од планот и реформите кои што сакаа тие да ги претстават.
-Тие дојдоа на власт за да вршат класична партизација на државата и тие ја добија првата критика за своето непрофесионално работење, бидејќи за време на изборите ветуваа дека ќе вработуваат исклучиво професионалци и дека ќе бидат одговорни, очетни и транспарентни, рече Александрова.Претходната Влада на ВМРО-ДПМНЕ имаше изградено 80 сали и се уште не беа изградени сите 120 сали на ниво на цела Македонија, а сега тие парични сре

loading...