Се немаат видено 7 години, а чекаат бебе?!

Хана Ал-Занин и нејзиниот сопруг Тамер се немаат видено речиси седум години, но овој млад палестински пар среќно го очекуваат своето прво дете, кое треба да се роди во јануари.Се знае дека бебето е момче и дека ќе се вика Хасан. Тој не е никакво модерно чудо, само резултат на медицинската наука комбинирана со старомоден шверц.
Бебето е зачнато со спермата на Тамер, која е прошверцувана надвор од израелскиот затвор преку силното обезбедување во сектор Газа, Израел.  На клиниката во Газа е оплодена јајце клетка на Хана и ембрионот е трансплантиран во нејзината матка. Хасан ќе биде првото бебе преку затвор, родено во Газа, а на Западната Брег биле родени најмалку три такви бебиња, како резултат на појавата на шверц со сперма.
Палестинците станале експерти, под притисокот на жените кои сакаат да родат и лекарите советуваат како е можно семената течност да се транспортира и потоа да обезбеди оплодување.
Д-р Абдул Карим, кој се школувал во Русија го следел случајот на бебето на Тамер и Хана. Таа како и секоја жена сака да забремени и да си дочека дете. Единствената тешкотија е да се најде сперма. Сепак постои ограничено време таа семена течност да издржи под надворешни услови, изјавил докторот. Тие им дале упатство како да ја пренесат нај соодветно и безбедно, во стаклено или пластично шише, помеѓу градите каде е најтопло и темно. Потоа ја замрзнуваат течноста штом стигне.
Тие двајца откриле како поминала целата приказна и како ја транспортирале спремата. На неа и било дозволено да го посети својот сопруг, кој бил осуден поради членство на Исламскиот џихад само неколку месеци после венчавката во 2006 година. Хана му предложила преку телефонски разговор за овој нејзин план. Тамер најпрвин се мислел како ќе реагираат луѓето кои знаат дека се немаат видено цели седум години а чекаат бебе, но тој повеќе нени размислува за тоа само е пресреќен поради целата ситуација.Се знае дека бебето е момче и дека ќе се вика Хасан. Тој не е никакво модерно чудо, само резултат на медицинската наук

Loading...