Се почесто страдаат момчиња од манорексија и изгладнување

Loading...

За да изгледаат што подобро, тие користат и прават се да го постигнат саканото, но до каде ги води тоа?!Секој десетти случај на нарушување на исхраната влијае кај машкиот пол, потврдила 14 годишната студија на Американската детска болница во Бостон спроведена на 5527 момчиња на возраст од 12 до 18 години од животот.
Најчеста е манорексијата или машка анорексија од која страдаат момчињата. Најголем број од тинејџерите се изгладнуваат за да имаат подобро тело, посегнуваат по дрога и додатоци кои ги зголемуваат мускулите. Највеќе ги загрижува мускулатурата на нивното тело и таа загриженост расте со годините. Шест посто од нив истовремено посакуваат да изгледаат слабо и да имаат мускули, а два посто од нив сакаат да имаат витко тело. Всушност тие два посто имаат најголем ризик од развој на депресија.
Пореметувањето во исхраната не е само женски проблем, тој станува се почесто и машки. Припадниците на посилниот пол се склони на анорексија отколку на булимија.Секој десетти случај на нарушување на исхраната влијае кај машкиот пол, потврдила 14 годишната студија на Американската детска болница во Бостон сп

loading...
Loading...