„СЕ РАСФРЛААТ КАКО ЛУДИ“: Еве на што ги трошат парите најголемите милијардери во светот

Loading...

Според новата книга на Дарела М. Веста многумина милијардери им даваат доста пари на политичарите. Други вложуваат пари во политички кампањи и ги даваат во добротворни цели. А некои од нив мислат само на себе и купуваат луксузни куќи и приватни острови. Султан од Брунеја непромислено троши и поседува дури 7.000 автомобили.
Тие ги поседуваат најголемите куќи и најскапоценета облека за која многумина сонуваат.
Богатството и неговата употреба и злоупотреба се работи кои ме интересирале уште од раната младост. Контрастот измеѓу сиромаштвото на мојата младост и изобилието кое го имам сега во зрелите години направи да ја сфатам улогата на богатите луѓе во Америка и ширум светот-кажува авторот.
А богаташите влијаат на целиот свет. Од руските олигархи до индустралијанци од Средниот исток и британските тајкуни скоро сите богаташи трошат подеднакво многу пари во политичките работи отколку што трошат на скапоцените јахти.
Материјалните работи се секако доста важни за овие луѓе, но на нив им е поважен впечатокот на другите луѓе.

Некои од нив како што е Роман Абрановиќ и шеикот Мансур ибн Заид ал-Нахајан, кои многу го сакаат фудбалот, купиле тимови додека другите се расфрлаат одејќи на скапи вечери и давајќи милиони долари во фондовите за заштита на куќните миленичиња.
Стенли Хо, милијардер од Хонг Конг, два пати дал по 330.000 фунти на бели тартуфи. Тој своите пари ги заработил на водење казина и не е единствен кој фрла пари на вакви бизарни работи.
Еден од најбогатите е и Хасанал Болканах , султан од Брунеја кој покрај 7.000 автомобили поседува и позлатен Боинг 747 џамбо џет.
Некои како Бил Гејтс се залагаат за тоа дека богатите треба голем дел од своето богатсво да го дадат во добротворни целил.
Според овааа книга најголем број од милијардерите активно се внесени во политиката. Еден од нив е и Доналд Трамп кој размислувал да се кандидира и за претседател на Америка.Султан од Брунеја непромислено троши и поседува дури 7.000 автомобили.
Тие ги поседуваат најголемите куќи и најскапоценета облека за која м

loading...
Loading...