Се сеќавате на детето кое пушеше 40 ЦИГАРИ на ден? Еве КАКО изгледа денес!

Loading...

Сите знаат дека пушењето е штетно за здравјето. Предизвикува сериозни здравствени проблеми, и го скратува животот…Пред 8 години, интернетот беше запрепастен од мало момче од Индонезија, кое пушеше по 40 цигари дневно.
Момчето, Арди Ризал, страдаше од зависност на многу мала возраст. Тој успеа да се откаже од лошата навика, но западна под друга зависност: зависност од храна. Арди успеа да се откаже од цигарите, блгодарение на рехабилитациска програма, која му ја овозможи тамошната влада..

„Кога Арди прв пат се откажа од цигарите, бараше многу играчки“, вели неговата мајка. „Си ја удираше главата од ѕид, ако не го добиеше она што го сака. Сега не му давам цигари, но почна да јаде многу. Бидејќи живееме многу луѓе во една куќа, тешко е да го спречиме од тоа да зема многу храна.“

Кога наполнил 5 години, успеал да се откаже од навиката. Но, луѓето во градот постојано му нуделе цигари.
„Имаше многу луѓе, кои постојано му нудеа цигари. Но тој ги одбивал“, вели неговиот доктор.
Полека успеал да се откаже и од навиката со прејадување. Денес има 17 килограми, што е нормално за дете од негова возраст.Пред 8 години, интернетот беше запрепастен од мало момче од Индонезија, кое пушеше по 40 цигари дневно.
Момчето, Арди Ризал, страдаше од за

loading...