Секој тип на личност има склоност кон одредени болести-Проверете кој тип сте вие!

Loading...

Психолозите обидувајќи се да најдат поврзаност со карактерот и склоноста кон одредени болести дошле до три типа на личности тип А, тип Б и тип Д. Тип А- ова се личности кои се упорни, натпреварувачки настроени и кои си поставуваат високи цели. Многу работат и ги игнорираат своите физички ограничувања и поради тоа се склони кон срцеви заболувања. 
Тип Б- опуштени никогаш не брзаат и никогаш не се нервози. Тие си поставуваат нормални и мерливи цели, живеат во сегашниот момент. 
Тип Д- личности кои се склони кон нервирање, лесно се раздразливи и често пренесуваат негативна енергија. Овој тип на личност е исто така склон кон срцеви заболувања но и други заболувања кои се последица на стресот. 

 
Доколку одговорите на следниве прашања ви се главно позитивни тогаш вие сте тип А, а ако одговорите ви се негативни вие сте тип Б
1.Дали секога брзате, на работа или за излегување?
2. Дали често ја носите работата дома?
3.Дали јадете брзо?
4.Дали имате голема потреба да напредувате?
5.Дали немате време да одиете на фризер?
6.Дали немате трпение да чекате во ред?
Доколку следниве реченици добро ве опишуваат тогаш сте тип Д:
1.Често сум нервозен
2.Ја сакам својата приватност
3.Не ги делам своите чувства со други
4. Често сум нерасположен

 
Овие типови се екстремни, најчесто се помеѓу два типа. Доколку се препознавте во некои од овие типови, еве што ви советува доктор Роналд Риго да направите за да си помогнете на своето психичко и физичко здравје: 
Тип А- личности кои се успешни на работа но склони кон стрес. Но, стресот може да се регулира со техники- обидете се со некоја од нив. 
Тип Б- овие личности живеат во сегашниот момент и од нив може да научат личностите од тип А како да се опуштат и уживаат. Овие личности може да бидат успешни ако си постават краткорочни цели. 
Тип Д- Овие личности би требало да научат да зборуваат за своите чувства, да ги контролираат негативните емоции и да развијат подобри меѓучовечки односи. Тип А- ова се личности кои се упорни, натпреварувачки настроени и кои си поставуваат високи цели. Многу работат и ги игнорира

loading...
Loading...