Синот на Гадафи ослободен од затвор

Loading...

Синот на либискиот диктатор Моамер Гадафи, кој беше убиен пред четири години, Сеиф ал Ислам бил ослободен од затвор пред неколку месеци, јави телевизијата Ал Мајадин.Тој во затвор помина повеќе од четири години. Ослободувањето се случило кон средината на април.
Министерството за правда на Либија испратило официјално барање за негово ослободување. Во барањето е истакнато дека Сеиф ал Ислам исто така е опфатен со законот за сеопшта амнестија. Барањето било упатено до командатот на милицијата во либискиот град Зинтан, која го уапсила во ноември 2011 година.
На 24 јули 2015 година судот во Триполи изрече смртна казна против синот на Гадафи за криминал против човештвото. Пресудата беше објавена во отсуство на Ал Ислам во тој процес, кој беше воден од самопрогласената либиска Влада во Триполи, која не беше призната од меѓунаодната заедница.Тој во затвор помина повеќе од четири години. Ослободувањето се случило кон средината на април.
Министерството за правда на Либија испратил

loading...