ШОК: На абортус дошло девојче од 12 години

Loading...

Според официјалните податоци на Институтот за јавно здравје во Србија годишно се извршуваат околу 20.000 абортуси, но доказите покажуваат дека бројот е многу повисок и може да достигне 150.000. Една девојка од само 12 години е најмладата пациентка која дошла да абортира.Една четвртина од девојки во Србија стануваат сексуално активни на 16 години или помалку, според една неодамнешна студија.
Научно е докажано дека девојките кои имаат сексуални односи пред 16 години, шансите да добијат рак се двојно поголеми.
Познавање на младите за контрацепцијата и сексуално преносливите болести е многу ретка и е оптоварена со серија на предрасуди.
Поради тоа, тие се повеќе одат на абортус, наместо да користат кондоми или контрацептивни апчиња.Една четвртина од девојки во Србија стануваат сексуално активни на 16 години или помалку, според една неодамнешна студија.
Научно е докажан

loading...
Loading...