Сокот од ова овошје ја ГОРИ КОЖАТА!

За жал, се работи за лиметата. Проблемот е што кога сокот од лимета се меша со УВ-зраците настанува овој микс.Нареден пат кога ќе решите да уживате со лимонада на топлиот сончев ден, размислете подобро. Кога ќе настане оваа опасна мешавина, се добива состојбата наречена фитофотодерматитис, и се случува кога УВ-зраците ќе дојдат во контакт со маслото од одредени растенија, зеленчук и овошје. Најчеста е лиметата, но и цитронот, целерот, дивиот магдонос и други.
Единствениот начин да се спречат изгорениците е внимателно плакнење на местото со вода, бидејќи иако звучи параноично и неверојатно, се добива вистинска хемиска изгореница.
Нареден пат кога ќе решите да уживате со лимонада на топлиот сончев ден, размислете подобро. Кога ќе настане оваа опасна мешавина, се добива состој

Пронајдете не на следниве мрежи: