Состојки кои треба да се запаметат и строго да се избегнуваат!

Вештачки ароми, бои,конзерванси,емулгатори, засладувачи кои ги додаваат секојдневно во исхраната, повеќе од четири децении. Ние сме на пропаст на откривање на она што прехранбените индустрии го прави на нашите тела и животната средина. Свеста се зголемува кај народот, да бидат претпазливи и да проверуваат што купуваат, па ајде да направиме нешто за нив. Овие токсични состојки кои ќе ви ги претставиме,треба да се избегнуваат од консумирање. Состојките кои ќе ги прочитате на етикетите од сега па натаму ќе ви означуваат „стој подалеку“.
1.Вештачки ароми
Тие се добиени од хемикалии, направени во лабораторија и не нудат никаква апсолутна хранлива вредност, тие може да се најдат во се денес, во леб, житарици, јогурти со вкус, супи, коктели, така што е навистина тешко да се избегнат. Секој вештачки вкус во прехранбената индустрија има некој вид на штетен ефект врз здравјето. Тие се причинители на рак, репродуктивна токсичност, невротоксичност.
2.Збогатена пченица
Пченицата е една од оние кои треба најмногу да се избегнуваат,но клучниот збор е „збогатувањето“. Тоа означува ниацин, тиамин, рибофлавин, фолна киселина и железо, се додаваат и хранливи вредности кои се одземени за време на процес на рафинирање. Збогатеното брашно е само рафинирано брашно.
3.Хирдогенизирани и Фракциони масла
Фракционо масло е масло кое е најчесто здраво, но брзо преминува во отров кога ќе се преработи, па така се распаѓа во фракции, од каде и потекнува името. Со овој процес на филтрација се одвојуваат повеќе течности, а останува висока концентрација на цврсти и нездрави масти, кои се ужасно штетни за човековото здравје.
4.Мононатриев глумат (МСГ)
Прехранбениот адитив е бавен отров кој се крие зад десетици имиња, како што се природните ароми, квасец екстрат, динатриум гванилат, казеинат, текстура протеини, хидролизирани грашок протеини. Во моментот, стандардите на етикетирање не ја ставаат МСГ во листите на состојки на илјадници јадења. МСГ не е хранлива состојка, витамин или минерал и нема здравствени придобивки. И влијае во развојот на неколку невролошки нарушувања, вклучувајќи мигрена, грчеви, инфекција, абнормален неврален развиј, одредени ендокрини заболувања, одредени видови на дебелина.
5.Шеќер
Единствениот најголем извор на калории за Американците доаѓа од шеќерот. Шеќерот го има најмногу во безалкохолните пијалаци, овошни сокови, спортски пијалаци. Шеќерот го нарушува метаболизмот, го зголемува крвниот притисок, хормонски пореметувања, оштета на црниот дроб. Овие здравствени опасности во голема мера се огледало од претераното консумирање на алкохол, да им се напомени дека тоа е дестилација на шеќер. Доколку не е природен шеќер, тогаш не треба да припаѓа во вашата исхрана.

6.Високо фруктозен сируп
Пред неколку години терминот „шеќерна пченка“ доби етикета на декларација за високо фруктозен сируп (HFCs). Многу од луѓето ги осознаа смртоносните предупредувања за човековото тело. HFCs предизвикува инсулинска резистенција, дијабетес, хипертензија, зголемување на телесната тежина и да не зборуваме за генетски модифицираната пченка.
7.Калиум бензоат, натриум бензоат
Натриум бензоатот моше да конвертира во канцерогени отрови смртоносни кога се комбинираат со апсорбирачка киселина. Бензоатот од истражувањата на научниците, се покажало дека оштетува важна област на ДНК во „централа“ на клетки познати како митохондриите.
8.Вештачки бои
Боите во храната на пазарот се поврзани со ракот. „Blue 1 и 2“ се наоѓаат во пијалаци, бонбони, печива и храна за домашни миленици. „Red 3“ се користи за боја за цреши, овошни коктели, бонбони и печива, се покажало дека ја предизвикува тироидната жлезда, тумори. „Green 3“ додаден во пијалаци, бонбони, се поврзува со рак на мочен меур. На широко се користи „Yellow 6“, додаден во пијалаци, колбаси, желатин, печива, слатки, а предизвикува тумори на надбубрежната жлезда и бубрезите.
9.Ацесулфам-К
Тој е исто така познат како ацесулфам калиум, претставува една од храните со адитиви кои се користат при засладување на храна и пијалаци. Тој е одобрен од ФДА, но постојат неколку потенцијални проблеми во корелација со потрошувачката на овој додаток на храна. Тој е осомничен за предизвикување на бенигни тумори на тироидната жлезда.
10.Сукралоза
Splenda/сукролоза е едноставен хлориран шеќер. Таа е доста чест додаток во протеините, миксови и пијалаци, па пазете што додавате во вашата исхрана.

Пронајдете не на следниве мрежи: