Советот за безбедност од денеска има нови 5 непостојани членки

Loading...

Советот за безбедност на ОН од денеска ќе има нови пет непостојани членки – Ангола, Венецуела, Шпанија, Малезија и Нов Зеланд.Овие пет земји ќе ги заменат во оваа клучна структура на светската организација Австралија, Аргентина, Луксембург, Јужна Кореја и Руанда.
Во СБ на ОН има вкупно 15 држави, од кои Русија, Кина, Велика Британија, САД и Франција се постојани членки, додека половина од останатите 10 се избираат на двегодишен период од страна на Генералното собрание.Овие пет земји ќе ги заменат во оваа клучна структура на светската организација Австралија, Аргентина, Луксембург, Јужна Кореја и Руанда.
В

loading...
Loading...