Споена реалност – најдоброто од сите светови од Брајан Крзанич

Loading...

Во текот на изминатите неколку години, виртуелната реалност и зголемената реалност станаа мејнстрим. Сепак, со повеќето VR и AR технологии достапни денес, предизвикувачки е да се спојат физички, реално движење и средини со симулирани виртуелни предмети, средини и акции. Кога се сведува на тоа, денес е виртуелната реалност не е навистина толку виртуелна. Често имате потреба од сложен збир на конзоли, повеќе сензори, камери и рачни контролери.Тоа беше – до сега.
Добредојдовте во споената реалност – нов начин на доживување на физички и виртуелни односи и средини преку пакет на следната генерација на уреди со покажувач и дигитализација на технологии.
Споената реалност обезбедува виртуелен свет на искуства подинамично и поприродно од кога било досега – правејќи ги невозможните доживувања во реалниот свет, да станат возможни.
Земете го Вашиот тениски рекет во Вашата дневна соба и виртуелно зачекорете на тенискиот терен во Вимблдон.
Притоа, избегнувајќи ги трошоцитe на поставување високо класни сензори во секој агол од вашата дневна соба кои обично се неопходни за скенирање на вашата околина. Наместо тоа, внесете се целосно во вежбање на вашиот бекхенд на вашиот виртуелен тениски терен. Скокајте напред или наназад, нишајте се лево или десно и уживајте во 6 степената целосна слобода на движење. Направете го виртуелниот замав, без притоа да удрите во многу вистинската и многу скапа ламба која стои на неколку чекори од вас.
Бидете ултимативен концерт маестро – целосно „unplugged“. Исклучете го кабелот и изберете свое неверојатно музичко доживување. Свирете виртуелно пијано со една рака и виолончело со другата рака. Да, тоа е точно: свирете два инструменти во исто време – невозможен подвиг во реалниот свет дури и за најталентираните музичари. Измислете го повторно светот околу Вас. Одете од каде што не сте, таму каде што никогаш не можете да бидете. Правете го тоа без обемни контролери, со своите две раце во областа на Вашата виртуелна визија.
Планирајте ја Вашата виртуелна посета на Сикстинската капела, без притоа да ја напуштите канцеларијата. Станете од Вашата работна маса и самоуверено потопете се во дигитализираниот раскош на Микеланџело – гледајќи нагоре за да добиете подобар поглед – без да се удрите во реалниот свет во конференциската маса во право пред вас. Со други зборови, зона во виртуелни простори, без сопнување во реалниот свет.
Искусете спортски настани, концерт или филмска сцена од било која точка на гледање – и од било која позиција. Одете на теренот право во казнениот простор кај голманот, или кај играчите, гледајќи преку рамото на одбранбениот играч за да ги видите повиците пред тие да се одиграат. Застанете на сцената со вашиот омилен бенд и почувствувајте ја љубовта на фановите од нивна гледна точка. Изберете го Вашето искуство и навигирајте го. Сето тоа е до вас. Виртуелниот свет не треба да биде виртуелен; тоа може да биде реално.
Сето ова – и уште повеќе – е можно со споената реалност. Еве зошто: споената реалност зависи од пет технолошки достигнувања наскоро да бидат достапни за програмери, девелопери и пронаоѓачи.
6 степени на мобилност. Со споената реалност драматично се зголемува слободата на движење во 3-D виртуелни простори во реалниот свет.
Интегрирано следење. Споената реалност ја намалува потребата за сложени и скапи комплети на надворешни сензори кои го претвораат реалниот свет во дигитален репрезентации. Тоа се прави со сензорни технологии, како што се Intel RealSense камери со слушалки, како и со други паметни и поврзани уреди.
Повеќе природна манипулација. Споената реалност претставува повеќе природни начини на интеракција и манипулирање со виртуелни средини – ослободување од контролерите на денешните VR системи со користење на Вашите раце – од реалниот живот – во Вашето симулирано искуство благодарение на лесно достапни нови сензори технологии.
Дигитализирана содржина од реалниот свет. Споената реалност оди подалеку од компјутерски генерирани содржини. Се работи за доведување на реалниот физички свет во дигиталниот свет во реално време – направено со компјутерската моќ.
Така што, гледате, без оглед на тоа дали сте во потрага да доживеете зголемена реалност или виртуелна реалност, Вашата слобода во светот на Вашиот избор зависи од тоа како ќе се спојат Вашата реалност и технологиите кои овозможуваат да се премине од физички до виртуелниот, и во виртуелниот на физички. Ние брзо се движиме кон еден свет каде што границата меѓу дигиталниот и физичките еродира, се спојува во нови возбудливи начини.Тоа беше – до сега.
Добредојдовте во

loading...