СТИГНУВААТ ПАРИЧКИ: Ако Фејсбук го изгуби ова судење, сите ќе добиеме по 10.000 долари

Loading...

Доколку го изгуби спорот, компанијата ќе мора да плати по 10.000 долари за секое кршење на приватноста на корисниците, за година дена наназад, а меѓу сите кои имаат профил, сега се шпекулира по колку ќе можат да земат.Според тужбата која е поднесена уште во декември 2013 година, Фејсбук ја скенирал содржината на приватните пораки за потребите на огласувачите. Со тоа го прекршил актот за приватност во електронските комуникации и законите за приватност и нелојална конкуренција на сојузната држава Калифорнија.
Доколку некој корисник во текот на допишувањето со пријателите разменил линкови кон други страни, Фејсбук би ги следел тие линкови за да побара информации за корисникот, со што би направил профил на неговите онлајн активности, стои во тужбата.
Бирате профилна на Фејсбук? ОВИЕ СЛИКИ НИКАКО НЕМОЈТЕ ДА ГИ СТАВАТЕ!
Исто така, оваа социјална мрежа би го третирала линкот како корисникот да притиснал “лајк” на страната, опција која е интегирана во повеќето веб страни на интернетот.
Интернет гигантот проба да ја отфрли тужбата, тврдејќи дека упадите биле незаконски, бидејќи не спаѓале во стандардните рамки на работење на Фејсбук. Судијата од судот во Калифорнија, во средата донесе одлука дека тужбата против Фејсбук може да оди на суд.Според тужбата која е поднесена уште во декември 2013 година, Фејсбук ја скенирал содржината на приватните пораки за потребите на огласувачите. Со

loading...
Loading...