Што го предизвикува чувството дека телефонот ни вибрира во џеб?

Loading...

Дали почуствувавте како вашиот телефон ви вибрира во џебот? Лажен аларм? Верувајте ни, не сте сами во ова.Дали почуствувавте како вашиот телефон ви вибрира во џебот? Лажен аларм? Верувајте ни, не сте сами во ова. Околу 80% од луѓето искусуваат проблеми со лажни, фантомски повици, односно чуствување на вибрации кога тие не постојат.
Според тоа, дали ние полека како човечка раса сме започнале да полудуваме? Па, не повеќе од обични – овој феномен само ни илустрира еден фундаментален психолошки принцип.
Нашите сетила ги „впиваат“ сите информации од реалниот свет, но ултимативно мозокот ги донесува одлуките и ги интерпретира истите. Нашиот мозок ги процесира сигналите и мора да донесе одлука, меѓу другото, дали податоците посочуваат кон тоа дека телефонот ни вибрира или не. Перцепцијата е комплексна работа, па затоа се случува и да згрешите понекогаш.
Телефонот во нашиот џеб може да прави две работи – да вибрира или да не вибрира. Исто така, нашиот мозок може да мисли дека телефонот вибрира или не. Овие два фактори се дел од психолошкиот принцип наречен „теорија за детекција на сигнали“. 
Остатокот од текстот прочитајте го на GSM.mk
 Дали почуствувавте како вашиот телефон ви вибрира во џебот? Лажен аларм? Верувајте ни, не сте сами во ова. Околу 80% од луѓето искусуваат про

loading...
Loading...