Што претставуваат мозолчињата на одредени места?

Loading...

Со акните и мозолчињата се борат голем број на луѓе. За да бидете што е можно поуспешни, најдобро е да се консултирате со дерматолог. Меѓутоа, ако ситуацијата не е премногу загрижувачка и претпочитате мозолчињата да ги лекувате сами, важно е да се знае зошто тие се јавуваат. Ние ги откриваме можните причини зошто мозолчиња се појавуваат на одредени места на кожата.
Врат и деколте – Мозолчињата на овие делови од телото неретко се последица од стрес, но нив може да ги предизвика и потта во комбинација со синтетичка облека.
Уши – Акните и мозолчињата на ушите често можат да бидат поткожни и болни, а упатуваат на проблеми со бубрезите. Можно е да јадете премногу сол и не пиете доволно течности.
Образи – Мозолчињата на образите отстрана, на деловите близу до ушите и вилицата, најчесто се појавуваат кај жените, пред менструација. Овој дел од телото е поврзан со хормоните, па мозолчињата може да укажуваат на проблем со работата на јајниците. Покрај тоа, мозолчиња на овој дел од лицето може да биде предизвикани од стрес, па дури и недостатокот на сон.

Горниот дел на образите – Овој дел од лицето е поврзано со белите дробови. Ако мозолчињата ви се појавуваат на делот од образите близу јагодиците, можно е да претерувате со користење на цигари.
Долниот дел на образите – По некоја акна или мозолче на дното од образите може да биде резултат на нездрава исхрана. Но честите мозолчиња на овој дел од лицето може да укажуваат на проблеми во усната шуплина, затоа не би било лоша идеја да посетите стоматолог.
Брада – Ако повремено ви се појавуваат акни или мозолчиња на брадата, обрнете внимание на исхраната. Масната храна и слатките заменете ги со овошје и зеленчук.
Меѓу веѓите – Мозолчињата на овој дел од лицето може да укажуваат на проблем со вашиот црн дроб. Водете сметка на исхраната и некое време избегнувајте сирење, млеко, путер и масло.Ние ги откриваме можните причини зошто мозолчиња се појавуваат на одредени места на кожата.
Врат и деколте – Мозолчи

loading...
Loading...