Што се обидуваат ноктите да ви кажат за вашето здравје

Loading...

Сеедно дали сакате да нанесувате лак на ноктите или не, морате да водите сметка за своите нокти. Многумина од нас сакаат црвен лак кој ги прави нашите нокти и раце привлечни, но штом го извадите лакот и видите некаква промена, тоа значи дека вашите нокти сакаат да ви кажат нешто. Вашите нокти се лупат
Ако сте забележале дека вашите нокти се лупат, тоа значи дека вашиот организам слабо апсорбира минерали.
Ова може да биде предизвикано со тоа што можеби не ја соџвакувате добро храната, а исто така може да значи дека имате мала количина на киселина во стомакот.
Вашите нокти се тврди како камен
Ако ноктите ви се премногу тврди, цврсти и не се кршат, тоа е знак дека ноктите ви се во одлична состојба.
Забележувате бели точки по ноктите
Иако многумина мислат дека белите точки по ноктите се недостаток на калциум, тоа може да е и некаков удар кој ноктот го претрпел.
Ако ве болат при допир, тогаш побарајте лекарска помош, но доколку не ве болат оставете ноктот просто да порасне и да ја исечете со него.
Вашите нокти се кршливи
Постојат неколку причини поради кои ноктите се кршат; поради предолго изложување во вода, сапун или детергент, а може да биде во прашање нешто поопасно како ендокрино пореметување или лоша исхрана.

Вашите нокти се жолти
Покрај пушењето, вашите нокти можат да постанат жолти и поради инфекција или пречесто лакирање. Оставете ги ноктите да одморат три дена неделно без лак за нокти и повторувајте го тоа секоја недела.
Вашите котикули се суви
Ова значи дека слабо го хидрирате организмот. Посебно ако често миете садови со ладна вода, морате да користите масло за котикули потоа, барем еднаш дневно за да ги одржувате своите раце уредни.
Вашите нокти се разлистуваат
Ако ноктите ви се раздвојуваат, тоа може да биде поради повреда, инфекција, реакција на лек, тироидно заболување или псоријаза. Вашите нокти се лупат
Ако сте забележале дека вашите нокти се лупат, тоа значи дека вашиот организам слабо апсорбира минер

loading...
Loading...